Handhaving wet DBA start níet op 1 oktober: wederom opgeschort

Handhavingsmoratorium wet DBA loopt niet af in oktober

Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief heeft aangekondigd dat de Belastingdienst niet per 1 oktober 2021 gaat handhaven op de Wet DBA. Dit besluit is genomen als reactie op een motie van Pieter Grinwis (ChristenUnie). Grinwis uitte in de motie zijn zorgen over het oplossen van problemen bij de handhaving. Het uitstel van de handhaving zou op 1 oktober worden afgebouwd, maar er is nog veel onduidelijk over de regels rondom de kwalificatie van een arbeidsrelatie.

 

Wanneer wordt er dan wel gehandhaafd?

Dat is nog niet geheel duidelijk, aangezien de Tweede Kamer op het moment met zomerreces is en heeft aangegeven de uitkomsten van de pilot Webmodule af te willen wachten. De staatssecretaris van Financiën hoopt in oktober de resultaten van de pilot te kunnen voorleggen om daarna met concrete plannen te komen voor de toekomst. Voor er wordt gehandhaafd op schijnzelfstandigheid, wil de Tweede Kamer ‘een redelijk en handhaafbaar alternatief voor de Wet DBA’.

 

Hoe zat het ook alweer met de wet DBA?

De Wet DBA

De Wet DBA is per 1 mei 2016 van kracht en is de vervanger van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). Met de wet is een systematiek van modelovereenkomsten ingevoerd die (mits juist toegepast) waarmee kan worden vastgesteld dat er geen sprake is van een dienstverband tussen opdrachtgever en zzp’er.

Klik hier voor meer over de Wet DBA

 

De Webmodule

Per 11 januari jl. is een pilot gestart met de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelaties (WAB) die de methodiek van modelovereenkomsten zou moeten vervangen. Omdat de resultaten van de pilot nog niet volledig zijn is mede daardoor de handhaving van de Wet DBA uitgesteld.

Weten hoe het ook alweer precies zat met de Webmodule? Klik hier

 

Regiebouw werkt 100% DBA proof

Wij hebben onze werkwijze, voorwaarden en overeenkomsten volledig afgestemd op de Wet DBA en werken sinds de invoering van de nieuwe wetgeving volledig in lijn met de wetgeving. De geaccrediteerde certificeringsorganisatie Bureau Cicero heeft ons geïnspecteerd en gecertificeerd voor het NBBU-kwaliteitskeurmerk, voor het behalen waarvan het werken conform de Wet DBA een belangrijk criterium is. Recent kregen wij opnieuw voor 5 jaar goedkeuring vanuit de Belastingdienst op onze overeenkomsten en werkwijze.