Waarom het afsluiten van een AOV verstandig is

De AOV (Arbeids Ongeschiktheids Verzekering) is bedoeld om ZZP’ers in het bijzoner te beschermen in geval van arbeidsongeschiktheid. Je wilt hier misschien niet aan denken, maar het is toch verstandig om dit wel te doenomdat je als ZZP’er in geval van arbeidsongeschiktheid niet terecht kunt bij de overheid voor financiële steun.

Bescherming

Door het afsluiten van een AOV verzeker je jezelf tegen het moment dat je door omstandigheden je werk niet meer kunt uitvoeren. Het misgelopen inkomen wordt dan vervangen door een vergoeding die de verzekeraar uitbetaald. Voor de meeste ZZP’ers is de hoge premie één van de voornaamste redenen om van deze verzekering af te zien. Ondanks dat de verzekering uiteraard geld kost, is het wel slim om deze toch af te sluiten. Wanneer de onderneming je enige bron van inkomsten is en dit valt onverwachts weg, kun je vanzelfsprekend tegen problemen aanlopen.

Ziekte of een ongeluk liggen op de loer

Al lijkt de kans op ziekte of een ongeluk nog zo klein, het gevaar is altijd aanwezig. Zeker in onze branche is er natuurlijk altijd een veiligheidsrisico. Toch onderschatten veel ZZP’ers dit risico. Arbeidsongeschiktheid kan ontstaan door diverse redenen, bijvoorbeeld door een besmetting (virus of bacterie) of een nare val tijdens werk maar bijvoorbeeld ook in de vrije tijd. Naast het advies om als zelfstandige altijd een spaarpotje achter de hand te hebben, is het afsluiten van een verzekering daarom zeer aan te raden. Mocht je langere periode niet kunnen werken, wil je niet het risico lopen dat je spaargeld snel opraakt. Mede omdat deze spaarpot misschien wel bedoeld was voor het pensioen.

 

Verzekeringen vergelijken

Als je een AOV af hebt gesloten, kun je op een vaste vergoedingen rekenen in geval van arbeidsongeschiktheid. De hoogte van dit bedrag is mede afhankelijk van de betaalde premie. Als je arbeidsongeschikt bent geraakt ontvang je doorgaans een x bedrag per maand. Dit is na de wachttijd, welke in de meeste gevallen aanwezig is en afhangt van de voorwaarden die gelden op de verzekering. Het advies is dan ook, lees de voorwaarden ten alle tijden zorgvuldig door en vooral: laat je door een deskundige tussenpersoon adviseren! Vergelijkingssites kunnen je hier in ieder geval al aardig op weg helpen.

 

Andere verzekeringen die van belang kunnen zijn voor ZZP’ers

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Ook als je goede afspraken hebt gemaakt, loop je als zelfstandig onderneemr   risico op aansprakelijkstelling. Dit kan gebeuren doordat jij, het bedrijf, de medewerkers, geleverde diensten en/of producten schade veroorzaken bij derden. Deze schade kan letsel- of materieel zijn. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zal de verzekeraar dit soort schades afhandelen en loop je zelf dus geen risico.

Ongevallenverzekering

Een ongevallenverzekering is ook erg aan te raden. Deze verzekering is geen AOV maar verzekert je wel tegen ongevallen op de werkvloer. Bij Regiebouw kun je per project bepalen of je deelneemt aan onze Collectieve Ongevallenverzekering.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Het kanook verstandig zijn om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een standaard AVB dekt namelijk alleen fysieke schade aan personen en zaken (inclusief de gevolgschade daarvan). Zuivere vermogenschade is uitgesloten bij de Avb, en dit is dus af te dekken met een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Wat is vermogenschade? Bij de Avb is de schade (aan derden) die ontstaan is door fout geleverd werk wel gedekt, maar de schade die jij lijdt door het opnieuw moeten leveren van materialen en uitvoeren van de werkzaamheden net. Dat is de vermogensschade en die kun je met de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekeren.

 

Laat je adviseren

Het zal je duidelijk zijn dat het inventariseren van risico’s en het verzekeren daartegen specialistisch werk is. Laat je daarom goed adviseren!