Wetgeving
Regiebouw, expert in het verantwoord werken met zzp'ers
Wat is er nou eigenlijk écht aan de hand
De wetgeving met betrekking tot het werken met ZZP’ers is al jaren een veelbesproken onderwerp. Sinds de invoering van de Wet DBA – en daarmee de afschaffing van de VAR verklaring – zijn we meerdere kabinetten verder en nog altijd is er geen echte vervangende regelgeving. En ook de conceptwet VBAR zal er – in ieder geval in zijn huidige vorm – naar onze mening niet komen.
Een ding is wel zeker: op 1 januari 2025 loopt het handhavingsmoratorium in het kader van de Wet DBA af. Vanaf die datum zijn er dus geen restricties meer ten aanzien van het handhaven op schijnzelfstandigheid. Van schijnzelfstandigheid is sprake indien iemand zich presenteert als zelfstandige terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband.
Hier is niets nieuws aan. Of er sprake is van een dienstverband hangt af van de aanwezigheid van loon, arbeid en gezag. Dit is arbeidswetgeving die al meer dan 100 jaar van kracht is. De Wet DBA verandert hier niets aan. Sterker nog: de Wet DBA is inhoudelijk niet meer dan de afschaffing van de VAR verklaring met als gevolg dat opdrachtgevers geen zekerheid vooraf meer hebben over de kwalificatie van de arbeidsrelatie.
Toetsing van arbeidsrelaties vindt dus nog altijd plaats aan de hand van het huidige arbeidsrecht totdat er vervangende wetgeving wordt aangenomen. En dat moment lijkt nog ver weg. Inmiddels heeft het zogenaamde Deliveroo-arrest een centrale rol gekregen in de wijze waarop rechters arbeidsrelaties toetsen. En ook in de Toelichting van de Belastingdienst op haar afwegingskader op 4 november 2024, is duidelijk dat het Deliveroo-arrest het vetrekpunt van de Belastingdienst vormt.
Laat u dus niet gek maken, het is niet zo complex en nieuw als sommige berichten in de media u doen geloven. Het werken met zzp’ers in de bouw en techniek is en blijft prima mogelijk. Het vergt wel kennis, tijd en bereidwilligheid om de arbeidsrelaties compliant te maken én te houden. En dat is precies waarin wij u ontzorgen. Want samenwerken met Regiebouw betekent in ieder geval dat u verzekerd bent van een compliant inleenproces. Gezamenlijk borgen we dat er wordt voldaan aan de voorwaaden om buiten dienstbetrekking te werken. En dankzij onze NEN4400:1 certificering én een vrijwaring voor mogelijke boetes en naheffingen, heeft u uw inleenproces comliant en zijn de risico’s beheerst.
Op de hoogte raken van wat u nu eigenlijk echt moet weten?
Natuuurlijk is bovenstaande uitleg een vereenvoudige weergave van de materie. We vertellen u er op deze pagina graag meer over en komen een en ander graag persoonlijk aan u toelichten.
Handhaving, wat zijn de gevolgen?
Wat zijn de gevolgen voor inleners?
Veel bouwers en installateurs huren zzp’ers in om werk te laten uitvoeren. Huurt de opdrachtgever rechtstreeks zzp’ers in of via bemiddeling van een bureau? Dan kan hij te maken krijgen met de aangekondigde handhaving. Huurt de opdrachtgever een intermediair zoals Regiebouw in om de werkvraag in te vullen? Dan krijgt de intermediair te maken met deze aanpassing.
Intermediairs die zoals Regiebouw gecertificeerd zijn volgens de norm NEN-4400 (SNA) zijn getoetst op alle relevante aspecten rond het verantwoord inzetten van arbeidskrachten. Waaronder ook zzp’ers. Aan deze SNA certificering kan de opdrachtgever de zekerheid ontlenen dat hij zaken doet met een uitlener die werkt binnen de regelgeving. Dat geldt zowel voor als na 1 januari 2025.
Bij Regiebouw ben je verzekerd van een verantwoorde inzet van zzp’ers in jouw organisatie. Ook voor je eigen poule van zzp-vaklieden. Regiebouw is opdrachtgever van de zzp’ers, is derhalve aansprakelijk en vrijwaart u van mogelijke nahefifngen en boetes. Die vrijwaring klinkt misschien als verzekering maar is voor ons het slotstuk van iets dat veel belangrijker is: het zorgen dat arbeidsrelaties met zzp’ers ook als zodanig kwalificeren. Dat is onze expertise, is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en dáár gaat het om: het in de praktijk met elkaar naleven van heldere overeenkomsten en uitgangspunten. En als we dat met elkaar borgen, dan is het werken met zzp’ers in de bouw prima mogelijk.
Wat zijn de gevolgen voor zzp'ers?
Als je als zzp’er werkt volgens de – door de Belastingdienst goedgekeurde – overeenkomst die je met Regiebouw sluit en zorgt dat je als zelfstandige niet afhankelijk bent één opdrachtgever, dan is er in onze ogen géén sprake van schijnzelfstandigheid. En voer je de werkzaamheden via Regiebouw dus uit als zelfstandige.
Regiebouw heeft – samen met jou en de inlener – de verantwoordelijkheid om dit ook daadwerkelijk te borgen. En te toetsen. In de praktijk, want aan papieren werkelijkheden hebben we niets. Dit deden we al en we hebben ons inleenbeleid en beheersmaatregelen aangescherpt en in lijn gebracht met de meest recente ontwikkelingen, inzichten en jurispdurdentie.
Je zult daarom merken dat we meer van je vragen en met aanvullende vragenlijsten komen. Allemaal met het doel dat ons allemaal dient: het voorkomen van schijnzelfstandigheid.
Wat kun je als inlener doen?
Ten eerste: geen paniek! Er is gekozen voor een zachte landing en er is niemand die verwacht dat je op 1 januari het schoolvoorbeeld bent van een volledige compliant inlener. Neem het echter wel serieus, want de uiteindelijke gevolgen kunnen groot zijn als je dat niet doet.
Maak een inventarisatie van de zzp’ers die je inhuurt en de manier waarop dit is vormgegeven. Hier komen in onze ervaring onheroepelijk aandachtspunten uit. Dat geeft niet. Je hoeft dan echt niet direct te stoppen met het inlenen. Verberter, leg vast wat je doet en formuleer een beleid. Wanneer je in 2025 wordt gecontroleerd en je kunt aantonen dat je de juiste maatregelen hebt getroffen, zal de Belastingdienst beginnen met het geven van aanwijzingen.
Doe je zaken met tussenpersonen? Dan is het belangrijk dat je onderscheid maakt tussen bemiddeling en tussenkomst. Bij bemiddeling ben je namelijk juridisch opdrachtgever en dus zelf verantwoordelijk en aansprakelijk. Bij tussenkomst is de intermediair de opdrachtgever van de zzp’er en liggen de risico’s in eerste instantie dus buiten jouw organisatie, echter zijn die lastiger te beoordelen indien de intermediair niet transparant is over bijvoorbeeld zijn afspraken met de zzp’er. Overigens blijft het voorkomen van schijnzelfstandigheid ook bij tussenkomst een gezamenlijke verantwoordelijkheid, het verschil met bemiddeling betreft dus de aansprakelijkheid.
Zorg in alle gevallen dat je goed op de hoogte bent van de wijze waarop jouw tussenpersoon schijnzelfstandigheid voorkomt. Het is bovendien van belang dat je kennis neemt van de certificering van de intermediair, waarbij een NEN4400-1 en SNA vanzelfsprekend de voorkeur geniet.
Kortom: geen paniek, inventariseer, pak aandachtspunten aan en breng het dossier op orde. Indien wenselijk kun je jouw rechtstreekse inleen van zzp’ers ook aan ons uitbesteden, zodat je volledig wordt ontzorgd op dit gebied.
Meer weten?
Meer informatie over de wetgeving en over hoe je met Regiebouw jouw inleen compiant houdt.
Daarom Regiebouw
- Dé landelijke zzp specialist in bouw en techniek
- Solide organisatie met meer dan 25 jaar ervaring
- Expert in wet- en regelgeving m.b.t. werken met zzp'ers
- Vrijwaring van de risico's op naheffingen en boetes
- Persoonlijk betrokken en regelmatig op de werklocatie
- Ontzorging op juridisch en administratief vlak
- Duizenden vaklieden mét werkhistorie
- NEN4400-1 & VCU
Blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de wet- en regelgeving omtrent het werken met ZZP’ers? Wij houden u graag op de hoogte middels updates per e-mail en eventueel aanvullende webinars. Meld u hieronder aan voor onze updates!
Webinar ZZP wetgeving
Op dinsdag 24 september hebben wij een webinar gehouden in samenwerking met Boris Emmerig, expert op het gebied van zzp wet- en regelgeving. In een uur wordt u bijgepraat over alle ins- en outs rondom het werken met zzp’ers.