Wet Arbeidsmarkt in Balans

Vanaf 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van kracht. Met de WAB wil het kabinet het verschil tussen vast en flex verkleinen en vaste contracten aantrekkelijker maken. Regiebouw heeft als ZZP intermediair uiteraard niet te maken met wet- en regelgeving voor werknemers en uitzendkrachten, desalniettemin volgen wij alle ontwikkelingen op het gebied van arbeidswetgeving uiteraard op de voet. Wij vinden het belangrijk u te informeren over de ingrijpende gevolgen van deze nieuwe wetgeving, die door het kabinet in het leven is geroepen met als doel u als werkgever te stimuleren meer vaste arbeidsovereenkomsten aan te gaan.

Het belangrijkste gevolg van de WAB: uitzendkrachten en tijdelijke medewerkers 6 tot 10% duurder

Cobouw Bouwkosten berekende onlangs dat de bouw geconfronteerd wordt met fors hogere loonkosten als gevolg van de WAB. Vooral voor werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst en voor uitzendkrachten moet u als werkgever flink meer betalen: de stijging bedraagt ten minste 4 á 6 procent. Dit is nog zonder eventuele extra kosten die hier nog bovenop komen als er nieuwe cao’s worden afgesloten, waarmee de kostenstijging kan oplopen tot wel 10 procent.

De belangrijkste veranderingen als gevolg van de WAB

Het belangrijkste gevolg van de WAB is dus dat de loonkosten voor flexibele arbeid flink stijgen, of het nu gaat om medewerkers met een tijdelijk contract, payroll of uitzendkrachten. Maar waar worden de hogere loonkosten door veroorzaakt? En wat zijn andere gevolgen – positief en negatief – van de WAB? We hebben de speerpunten  voor u uiteengezet.
Bekijk de speerpunten van de Wet arbeidsmarkt in balans

Uitzendkrachten vervangen door ZZP’ers? Nu is hét moment

Wilt u ook niet met 6 tot 10 procent stijging van uw loonkosten worden geconfronteerd en ziet u op dit moment niets in de oplossing om uw tijdelijke medewerkers en uitzendkrachten in vaste dienst te nemen? Dan kunt u uw uitzendkrachten eenvoudig vervangen door ZZP’er en daarvoor is nú het uitgelezen moment!

Overzicht van alle veranderingen downloaden?

We hebben de belangrijkste veranderingen als gevolg van de WAB voor u uitgewerkt in onze Whitepaper WAB.