Btw-aangifte bij geen omzet, hoe zit het precies?

Het is natuurlijk niet te hopen, maar door onvoorziene omstandigheden, zoals de uitbraak van Corona, kan het gebeuren dat je als ondernemer een periode lang geen omzet hebt kunnen draaien. In dit artikel lees je hoe het zit met het doen van de btw-aangifte in dit geval.

Veel ZZP’ers en andere ondernemers vragen zich af of men btw-aangifte moet doen als er een maand of kwartaal geen omzet is gedraaid. Het antwoord hierop is ja, je dient ook in dit geval gewoon aangifte te doen. Bij de aangifte kun je dan 0 invullen. Dit houdt logischerwijs in dat je achteraf niets hoeft af te dragen.

Het kan voorkomen dat in diezelfde periode wel bedrijfskosten zijn gemaakt, zoals investeringen. Denk hierbij aan gekochte middelen of andere kosten voor het bedrijf. De btw hiervan kun je uiteraard terugvragen. Je vult dan het totale bedrag aan betaalde btw in bij het kopje voorbelasting. Als je dan de btw-aangifte doet kan het zomaar zijn dat je geld terugkrijgt van de Belastingdienst.

Een kanttekening is wel dat de gemaakte kosten uitsluitend zakelijke uitgaven dienen te zijn. Omdat je geen omzet maakt maar tegelijkertijd wel btw terugvraagt via de voorbelasting kan de Belastingdienst hier scherper op controleren.

 

Voorkomen van boete(s)

Als je btw-plichtig bent is het essentieel om btw-aangifte te doen. Volgens de Belastingdienst is elke ondernemer belastingplichtig, ongeacht of er omzet gemaakt is of niet. Door toch aangifte te doen voorkom je een boete. Omdat er geen omzet gemaakt is betekent dit in de praktijk dat je geen btw hoeft af te dragen.

Heb je in een eerdere btw-aangifte per ongeluk een fout gemaakt? Dan is het van belang om de volgende kwartalen naar gewoonte aangifte te doen. Je kunt de eventuele fout corrigeren bij het eerstvolgende aangiftemoment.

De Belastingdienst maakt geen onderscheid in de hoeveelheid omzet die je maakt als ondernemer. Je bent ten alle tijden verplicht aangifte te doen, ook als er 0 euro omzet is gemaakt. Dit kan het gevolg zijn van een periode waarin het bedrijf gesloten was of andere onvoorziene omstandigheden, waardoor de bedrijfsactiviteit niet uitgevoerd kon worden.

De btw-aangifte dien je te doen in de maand na de aangifteperiode. Dit houdt in dat in april de aangifte voor het eerste kwartaal wordt gedaan. Was je als bedrijf dicht in deze drie maanden of was er een andere reden waarom er geen omzet is gedraaid, vul dan 0 in op de aangifte.

 

Uitstel btw-aangifte

Ben je niet in staat om op tijd aangifte te doen? Vraag dan bij de Belastingdienst uitstel aan. Dit is echter niet mogelijk als je niks hebt om aan te geven. Ook is het niet toegestaan om een aangifteperiode over te slaan. De optie tot uitstel van btw-aangifte is er alleen voor de gevallen waarbij je wegens tijdgebrek niet toekomt aan het invullen van de aangifte.

Als ZZP’er is het aanvragen van uitstel eenvoudig, de Belastingdienst gaat hier coulant mee om.

Het is niet toegestaan om te wachten met het doen van de aangifte(s) totdat er weer omzet gedraaid is. Zelfs in het geval van meerdere maanden zonder omzet dien je de aangifte gewoon periodiek te doen. Een kanttekening hierop is wel dat de Belastingdienst een controle kan uitvoeren om te kijken of er nog wel sprake is van ondernemerschap. Je dient aan de voorwaarden te voldoen om door de Belastingdienst te worden gezien als ondernemer, als er een langere periode geen omzet is gedraaid wordt dit lastig.

 

Jaar-, kwartaal- of maandaangifte

Hoe vaak er aangifte gedaan dient te worden hangt van de Belastingdienst af. Over het algemeen doen ZZP’ers dit per kwartaal. Grotere bedrijven doen dit soms per maand of per jaar.

Goed om te weten is dat als je aangifte per kwartaal doet, je dit in april, juli, oktober en januari moet doen. Het gaat dan elke keer om de drie maanden ervoor. Indien je btw dient af te dragen moet het bedrag voor het einde van de maand waarin de aangifte gedaan is op de rekening van de Belastingdienst staan. Voorkom problemen door het op tijd over te maken, wacht niet tot de laatste dag.

Geen omzet en toch btw-aangifte

Als je geen omzet hebt gedraaid maar wel kosten hebt gemaakt kun je btw terug krijgen. Het te ontvangen bedrag krijg je van de Belastingdienst overgemaakt op het door jou doorgegeven rekeningnummer. Dit is het rekeningnummer dat normaal gesproken gebruikt wordt om de btw afdracht te doen. Het verrekenen van de af te dragen en te ontvangen btw is niet toegestaan.

 

Geen btw-aangifte voor Kleine ondernemers

De KOR (Kleineondernemersregeling) is op 1 januari 2020 ingegaan. Hier kun je als ondernemer voor in aanmerking komen als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar hebt gedraaid. In dit geval hoef je dan geen btw-aangifte te doen. Het nadeel is wel dat je dan dus ook geen btw terug kan vragen.

Je dient je als ondernemer hier wel voor aan te melden. Na de aanmelding (en goedkeuring) kun je vanaf het eerstvolgende kwartaal gebruik maken van de KOR.

Lees hier meer over de voorwaarden voor de Kleineondernemersregeling.