Gemakkelijker bijstand voor ZZP’ers die door coronacrisis worden getroffen

zelfstandigenaftrek

Gisteren leidden opmerkingen van minister Wiebes tot grote ergernis en boosheid onder ZZP’ers. Wiebes zei in WNL op Zondag dat er geen hulp komt voor ZZP’ers en dat ze zelf hebben gekozen voor het lopen van dergelijke risico’s. Een opmerkelijke stelling aangezien het Kabinet voor o.a. MKB ondernemers wel al heeft aangegeven met een steunpakket te komen.

Vandaag kwam het bericht naar buiten dat het Kabinet ZZP’ers die hun inkomen kwijt zijn door de coronacrisis wel tegemoet komt. Deze groep ZZP’ers komt eerder in aanmerking voor een bijstandsuitkering omdat het Kabinet de regels hiervoor zal gaan versoepelen, aldus bronnen in Den Haag.

Ons land telt momenteel ongeveer 1,2 miljoen ZZP’ers actief in onder andere de zakelijke dienstverlening, ICT en de bouw. De coronacrisis zorgt er bij sommige ZZP’ers voor dat inkomsten deels of volledig wegvallen. Op dit moment gelden er strenge regels voor het krijgen van een bijstandsuitkering. Zo komt iemand met een eigen huis of vermogen niet in aanmerking voor een uitkering en wordt ook het inkomen van een eventuele partner meegerekend. Volgens de bronnen worden die regels vanwege de coronacrisis binnenkort dus versoepeld. Ook krijgen gemeenten de opdracht sneller bijstand uit te keren dan gebruikelijk; op dit moment kan het wel dertien weken duren voordat een aanvraag wordt goedgekeurd.

De versoepeling van de bijstandsregels is onderdeel van een groot steunpakket voor ondernemers, dat het kabinet morgen presenteert. Volgens bronnen is het een “kanon aan maatregelen” om het bedrijfsleven door de crisis te helpen. Vanmiddag overlegt het kabinet er nog over met de sociale partners.

Wat merkt Regiebouw van de Coronacrisis?

Op dit moment kunnen wij gelukkig nog zeggen dat we nog niet met veel opzeggingen zijn geconfronteerd. Toch zijn wij blij met de aangekondigde steunmaatregelen voor ZZP’ers want wij vernemen vanuit de markt uiteraard ook andere berichten. Daarbij zijn wij net als iedereen natuurlijk in afwachting van de persconferentie van hedenavond, waarbij de aankondiging van verdere maatregelen te verwachten is.

Gelukkig komt het Kabinet hoe dan ook al snel terug op de uitspraken van minister Wiebes van gisteren; het kan natuurlijk niet zo zijn dat MKB en multinationals worden bijgestaan maar dat een groep van 1,2 miljoen hard werkende zelfstandigen op geen enkele steun kan rekenen. We wachten in spanning op de berichtgeving later vandaag.