Verder uitstel handhaving Wet DBA en testen Webmodule vanaf 1 januari 2021

Het huidige uitstel van de handhaving Wet DBA wordt verlengd tot 1 januari 2021 en de fiscus zal tot in ieder geval oktober 2021 geen boetes uitdelen aan bedrijven waar werkzaamheden ten onrechte op ZZP basis worden uitgevoerd.

Met het beboeten van fictieve dienstverbanden zou eigenlijk begin 2021 worden begonnen maar minister Koolmees heeft vandaag aan de Tweede Kamer laten weten dat eerst nog verder getest moet worden met een webmodule voor opdrachtgevers. Mogelijk kunnen nog langer geen boetes worden opgelegd, aldus de minister.

Webmodule

Vanaf januari komend jaar wordt 6 maanden lang een webmodule getest. Opdrachtgevers vullen in deze webmodule een vragenlijst in en de uitkomst moet duidelijk maken of het werk kan worden gekwalificeerd als een opdracht voor een ZZP’er dan wel dat er sprake is van werknemerschap.

Koolmees maakt duidelijk dat opdrachtgevers die de vragenlijst de komende maanden invullen, juridisch niet gebonden zijn aan de uitkomst ervan.

Gesprek na test

De webmodule wordt na de testfase geëvalueerd en voordat de Belastingdienst gaat handhaven, wil Koolmees eerst ook een “breed maatschappelijk gesprek” voeren over eventuele problemen die werkgevers, opdrachtgevers en ZZP’ers tegenkomen. Met een dergelijk gesprek wil Koolmees het belang van de regels onderstrepen. Het gesprek zal naar verwachting plaatsvinden met belangenorganisaties van werkgevers en ondernemers, maar de minister sorteert ook voor op “sectorgerichte gesprekken”.