Coronacrisis en ZZP’er. Wat nu?

Laatste update: 31 maart 2020

Het kabinet neemt ongekende economische maatregelen vanwege het Coronavirus om naast onze gezondheid ook de werkgelegenheid en inkomens te beschermen. Ook voor jou als ZZP’er zijn steunmaatregelen beschikbaar ter overbrugging van deze moeilijke en uitzonderlijke periode.

We houden je op deze pagina graag op de hoogte van de regelingen waarop jij als ZZP’er aanspraak kunt maken. Ben je onverhoopt thuis komen te zitten als gevolg van de Coronacrisis en heb je vragen of weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact met ons op, we staan voor je klaar!

Overzicht van de steunregelingen voor ZZP’ers


steunregelingen zzp bouw, corona zzp bouw

Toelichting


1. Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

ZZP’ers die als gevolg van de coronacrisis inkomen verliezen en onder het sociaal minimum komen, kunnen hun inkomen van maart t/m mei aanvullen tot 1.050 euro. Voor echtparen en mensen die samenwonen (geregistreerd), kinderen hebben en beiden ZZP’er zijn, geldt een maximum van 1.500 euro. Het bedrag dat je ontvangt, hoeft niet te worden terugbetaald. Je vraagt de regeling aan bij jouw (woon)gemeente.

2. Belasting: versoepeling uitstel van betaling en verlaging boetes

Wanneer je bent getroffen door de Coronacrisis is het eenvoudig om uitstel van belasting aan te vragen; de Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Voor jou als ZZP’er is deze regeling van toepassing op:

  • Inkomstenbelasting
  • BTW
  • Eventuele verzuimboetes (voor het niet op tijd betalen) hoef je niet te betalen

Indien je gebruik wil maken van deze regeling is het niet nodig om direct bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijg je langer de tijd voor. Wil je hiervan gebruik maken, wacht dan dus niet maar vraag direct uitstel aan!

De invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn wordt tijdelijk verlaagd van 4% naar bijna 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna 0%. Deze verlaging zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. Het kabinet zal de belastingrente zo snel mogelijk aanpassen.

3. Versoepeling kredieten

Banken en kredietverstrekkers hebben aangekondigd soepel om te gaan met aflossingen de komende periode. Zo stelt Qredits bijvoorbeeld – daarin ondersteund door het kabinet – een tijdelijke crisismaatregel open: kleine ondernemers die geraakt worden door de Coronacrisis wordt uitstel van aflossing geboden voor 6 maanden en de rente over de lening wordt in deze periode verlaagd naar 2 procent. Daarbij is er vanuit het kabinet een verruiming van de Borstelling MKB, waardoor de bank meer zekerheid krijgt bij het verschaffen van leningen.

Veiligheid voor alles


Blijf thuis bij klachten

Denk aan je eigen gezondheid en die van anderen. Het voortbestaan van jouw bedrijf en het behoud van inkomen is vanzelfsprekend ontzettend belangrijk. Het spreekt voor zich en toch: neem geen onverantwoorde risico’s met jouw gezondheid en die van anderen. Volg alle richtlijnen van het RIVM en blijf thuis als je klachten hebt (of iemand in jouw huishouden koorts heeft), voor jezelf en voor je omgeving. Je kunt dan aanspraak maken op onder andere de Tozo. Heb je daar hulp bij nodig? Wij helpen je graag!

Maatregelen op de bouwplaats

Er geldt vanaf 28 maart een speciaal protocol op de bouwplaats. Je zult de posters waarschijnlijk al gezien hebben. Lees hier meer over de maatregelen en voorschriften.

In de problemen door de Coronacrisis?

We staan voor je klaar in deze moeilijke tijden! Kom je er niet uit hoe je steunregeling(en) kunt aanvragen? We kijken graag met je mee of we je ergens mee kunnen helpen! Klik hier om je gegevens achter te laten