BMKB/KKC regeling

Deze regeling bevat 2 type leningen voor ondernemers.

BMKB

Het Besluit Borgstelling MKB Kredieten is in het leven geroepen om de kredietverlening aan het MKB te stimuleren. Als een bedrijf onvoldoende zekerheid heeft om in aanmerking te komen voor een krediet bij een bank, dan kan de overheid garant staan. De regeling is voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers en voor zelfstandigen die een vrij beroep uitoefenen. Voor starters en innovatieve ondernemers zijn er nog extra maatregelen getroffen. De overheid zal al vanaf eind maart garant staan voor ondernemers die voldoen aan de voorwaarden. Uiteindelijk bepaalt de bank of je in aanmerking komt voor deze regeling, dus overleg dit in het geval het nodig is.

De regeling zorgt er voor dat de BMKB met 25% wordt verhoogd naar 75%. Dit betekent dat banken sneller en soepeler kredieten kunnen verruimen en zo kunnen bedrijven sneller en meer geld lenen.

De BMKB is van toepassing op rc-kredieten en overbruggingskredieten met een looptijd tot vier jaar. De regeling is niet uitsluitend voor banken, ook non-banciaire financiers kunnen hun bestaande klanten helpen met deze module.

Aanvragen

Dit kun je niet als ondernemer zelf doen. Je financier dient dit aan te vragen.

KKC

De Klein Krediet Corona regeling is bedoeld om vele kleine ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis te ondersteunen. De overheid zal garant staan voor 95% en de financiers zelf voor de resterende 5% van de 750 miljoen euro aan overbruggingskredieten voor kleine ondernemingen. Het gaat om een financieringsbehoefte van 10 tot 50 duizend euro per onderneming. De looptijd van de lening is maximaal 5 jaar en het rentepercentage is 4%. Daarnaast dienen ondernemers een premie van 2% te betalen aan de staat (eenmalig) als vergoeding voor het garant staan.

Voorwaarden

  • Een minimale omzet van 50 duizend euro is vereist
  • De winstgevendheid voor de coronacrisis was voldoende
  • De onderneming is ingeschreven in de KvK voor 1-1-2019
  • De financiers dragen de resterende 5% van het risico en het is dus aan de financiers om te bepalen of een onderneming in aanmerking komt of niet.

Aanvragen

Aanvragen kan vanaf half mei 2020 en hier voor kun je terecht bij onder andere de Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos.